Oppg. 23

En fabrikk produserer appelsinmarmelade. En standard blanding består av 200 kg appelsiner, 150 kg sukker og 40 liter vann.

a) Hvor mye marmelade blir det av en standard porsjon når en regner med 15% svinn under koking og tilberedning ?

(200 + 150 + 40)*0,85 = 331,5 kg

b) Beregn produksjonsprisen pr kg marmelade når appelsinene koster 5,50 kr/kg, sukkeret 57 kr for 10 kg . I tillegg tilsettes konserveringsmidler for 90 kr for hele blandingen.

(200 * 5,50 + 150 * 5,70 + 90) : 331,5 = 2045 kr : 331,5 = 6,17 kr/kg

 

c) Bedriften selger marmeladen i glass à 1 kg. Hvor mye koster et glass når det skal plusses på 30% fortjeneste og 23% moms ?

6,17 * 1,30 * 1,23 kr = 9,87 kr

d) En butikk selger marmeladen på tilbud for 40 kr pr pakning à 5 kg til kundene. Vil butikken tjene eller tape på dette ? Begrunn svaret. Hvor mange % tjener/taper butikken ?

Salgspris: 40 : 5 = 8 kr/kg

Tap: 9,87 - 8 = 1,87 kr/kg

i %: 1,87*100/9,87 = 18,9 %